Comunicat de presă

Data: 13.08.2018

 

Conferință de lansare Centru Comunitar Integrat (C.C.I.)

În cadrul proiectului „Ștefănești-măsuri integrate pentru o societate incluzivă”

cod SMIS 114821

 

Vineri – 10 august 2018, ora: 10.30, la sediul din cadrul Casei de cultura a orasului Stefanesti, situat pe str. Nicolae Iorga, nr. 7,  a avut loc conferinta de lansare a Centrului Comunitar Integrat (C.C.I.) din cadrul proiectului „Ștefănești – măsuri integrate pentru o societate incluzivă”, cod SMIS 114821, co-finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

La eveniment au participat reprezentanti ai grupului tinta – beneficiar al proiectului, membrii echipei de proiect, primarul orasului, dl. Butura Florin, oficialitati locale, reprezentanți ai Institutiei Prefectului, Consiliului Judetean, ai Agenției Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Botosani, reprezentanti ai comunitatii rome, reprezentanti mass-media, precum si locuitori ai orasului Stefanesti.

Lansarea fost urmata de prezentarea Centrului Comunitar Integrat (CCI) – nucleu fizic si conceptual pentru activitatile implementate in cadrul proiectului. Invitatii su sustinut o serie de alocutiuni pe tema necesitatii absorbtiei de fonduri europene in vederea implementarii de proiecte ce au ca scop reducerea riscului de sărăcie și excluziune socială și de îmbunătățire a calității vieții, prin împuternicirea comunității, promovarea unei societăți inclusive  prin implementarea de măsuri integrate.

La finalul evenimentului, participantii au putut vizita cele 5 Sali din cadrul Centrului Comunitar Integrat, pictate de catre voluntari din cadrul proiectului si personalizate tematic, spatii care vor furniza o varietate de servicii la nivel de comunitate:

1.    Sala servicii educatie – va avea rolul unei sali de lucru/biblioteca multimedia pentru copiii/ tinerii din grupul tinta dar si din restul comunitatii care au nevoie de suport in vederea desfasurarii activitatii didactice/educative, dotata cu computere conectate la servicii de internet, multifunctionale, cu ajutorul carora vor putea lista diferite documente (proiecte specifice pentru orele de curs desfasurate la scoala, teme pentru acasa, etc.). 

2.    Atelierul creatie copii/Club copii (cu varste cuprinse intre 5 si 15 ani) – un spatiu amenajat special pentru copii, in care acestia sa poata socializa si sa isi poata petrece timpul liber intr-un mod cat mai placut si util, unde se vor organiza activitati menite sa promoveze principiul multiculturalismului si al egalitatii de sanse indiferent de situatia sociala, etnie, etc. (evenimente organizate impreuna si pentru copiii si parintii din comunitate – evenimente pentru promovarea multiculturalismului culinar, promovarea multiculturalismului prin muzica/dans, promovarea diversitatii prin cinematografie,etc.)

3.    Sala servicii consiliere, informare si mediere – unde se vor desfasura activitatile de informare si consiliere (grupul tinta va primi informatii despre nevoile reale ale pietei muncii, despre utilizarea statisticilor privind locurile de munca disponibile atat in momentul realizarii sesiunii de informare cat si in perspectiva, dar si privind meseriile si profesiile care au cea mai mare cerinta pe piata muncii, incluzand aici conditii de lucru, salarizare, aptitudini, cerinte de exercitare a profesiilor; se va intocmi un bilant profesional pentru fiecare persoana in parte).

4.    Sala conferinte/formare profesionala – Un spatiu amenajat atat pentru organizarea de intalniri administrative cat si pentru evenimente de tip formare profesionala continua, seminarii, conferinte, etc.

5.    Punctul de informare socio medical – unde va avea loc informarea grupului tinta cu privire la serviciile socio- medicale care pot fi accesate in cadrul proiectului gestionat de 4 experti (2 experti servicii sociale si 2 experti servicii medicale), persoane care vor avea rolul de a  directiona grupul tinta catre serviciile de specialitate necesare.

 

Principalele rezultate preconizate în cadrul proiectului sunt: un Centru Comunitar Integrat pentru furnizarea de servicii in folosul comunității; 560 de membri ai comunităților marginalizate (dintre care 160 aparținând minorității rome) vor beneficia de servicii integrate furnizate prin intermediul Centrului Comunitar Integrat; 115 copii vor beneficia de măsuri de sprijin în domeniul educației și de măsuri de acompaniere pentru participarea la astfel de activități; 280 de persoane (dintre care 80 aparținând minorității rome) care vor beneficia de măsuri de ocupare: informare, consiliere, instruire/ coaching/ mentorat pentru integrarea profesională, mediere și plasare pe piața muncii; 170 de persoane (dintre care 35 de cetățeni aparținând minorității rome) vor lua parte la programe de formare profesională; 82 persoane plasate pe piața muncii; 150 de participanți la programe complexe de instruire antreprenorială; 560 de persoane  vor beneficia de servicii sociale, medicale și socio-medicale adaptate profilului socio-demografic și nevoilor individuale ale acestora; 30 de persoane  vor beneficia de asistență juridică pentru reglementare acte; 3 clădiri de apartamente (blocuri) reabilitate, rezultând circa 100 de persoane care vor avea parte de condiții mai bune de locuire.

 

Proiectul este implementat de Primăria Orașului Ștefănești, în calitate de Beneficiar, în parteneriat cu Liceul „Ștefan D. Luchian” Ștefănești și Asociația PartNET – Parteneriat pentru dezvoltare durabilă.

 

Obiectivul general al proiectului este reducerea riscului de sărăcie și excluziune socială și îmbunătățirea calității vieții, prin împuternicirea comunității, promovarea unei societăți incluzive și prin implementarea de măsuri integrate în Orașul Ștefănești, Județul Botoșani.

 

Valoarea totală a proiectului este de 15.447.611,06 lei, din care 13.130.469,40 lei contribuția Uniunii Europene și 2.148.801, 92 lei contribuție din bugetul național.

Detalii suplimentare cu privire la activitătile proiectului pot fi oferite de: Manager Proiect PETRU VESEL, tel: 0231564101,  e-mail: primaria@stefanesti-bt.ro

 

Proiect co-finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020